Инвестицията за мрежа за оранжерии е една от най-оптималните, ако искате да увеличите добива, да създадете най-добрите условия за растенията си и да сте спокойни, че екстремните горещини в сухия сезон няма да провалят изчисленията Ви. Но за да си струва, трябва да направите информиран избор и да съобразите някои специфики.

Започнете селекцията с преценка за конкретния климат, в който се отглеждат плодовете или зеленчуците Ви. Всяко растение има своите предпочитания като влажност и процент слънчева светлина, която пряко попада на него. Тези са двете водещи обстоятелства при избора на модел и вид мрежа.

Видове мрежа за оранжерии

На пазара съществуват безкрайно много варианти за мрежа за оранжерии. Те се различават по материала за изработката им, степента на засенчване и цвета. Обикновено процентът на засенчване е между 45 и 90%. Ако отглеждате светлолюбиви растения, не бива да избирате много гъста мрежа, която осигурява голям процент засенчване и обратното. Имайте предвид, че мрежите, освен че намаляват топлинното лъчение, запазват влагата под тях.

Ако отглеждате продукция на открито, заложете на по-висок процент засенчване, но отново изборът зависи от характеристиките на културите, които засявате. Има мрежи, изработени от разнообразни материали, но е добре да се спрете върху тази, която издържа на екстремни условия дълго време, тоест – на произведените от специализирани пластмаси. Тяхното преимущество е, че са годни за употреба години наред, тъй като не се увреждат от агресивните слънчеви лъчения, стареят много бавно и не се прокъсват.

мрежа за оранжерии

Цветът също е от значение. Колкото и странно да звучи, различните цветове на мрежите им отреждат различни свойства – оптимизация на климата в оранжерията, ускоряване на цъфтежа, ускоряване на зреенето на плодовете, увеличаване на размера на продукцията, ускорен растеж на растенията, намаляване на разклоненията, защита от измръзване, увеличаване на листната маса и много други.

Добре е преди да инвестирате в мрежа за оранжерия, да съобразите площта, която желаете да покриете, да направите точни измервания и да прецените какъв ще бъде крепежът. Това е необходимо, за да не правите излишни разходи заради прибързани и недобре обмислени решения. Не се страхувайте преди да вземете окончателното решение да се посъветвате със съответния специалист, който да Ви посочи оптимални варианти.