Има един наистина сигурен начин да предпазите овощната или зеленчуковата си градина от пагубното въздействие на неблагоприятните климатични условия и това е поставянето на мрежа против градушка. Как обаче да я изберете, за да сте убедени, че сте взели най-доброто решение. Тук Ви представяме няколко общи правила за оптимален избор на:

мрежа против градушк

Оптималната мрежа против градушка

На първо място – информирайте се за вида на плетката и материала, от който е изработена мрежата. Съществуват различни плетки – Rashel и English row, като при втория вариант съществуват разнообразни варианти за големината на отворите. Важното е да изберете издръжлива плетка, която успешно улавя ледените късове и не се къса. Освен това, колкото по-голямо е теглото на мрежата, толкова по-издръжлива е тя на екстремни условия.

Усилените ивици и краища също са важен показател за качеството на мрежата, която избирате. Добрите модели притежават между 10 и 15 сантиметра усилени краища, а също и допълнително усилване в средата. Тази характеристика е важна, защото това са именно местата, където най-често мрежата се компрометира, тъй като те понасят най-сериозното натоварване.

За да е дълготрайна една мрежа против градушка, тя трябва да има UV стабилизация, която защитава материала от силното слънце. Добрите мрежи имат между 8 и 15 години експлоатационен живот, затова е добре да направите инвестиция, която си заслужава.

Изберете мрежа и според засенчващия ефект. Тук трябва да прецените какви условия обича културата, която засаждате. Гъстотата на плетката и цветът на мрежата са двата компонента, които определят засенчващия ефект. Той може да варира между 8 и 22% в зависимост от цвета и плетката. Съобразете се с климатичните условия в района, в който се намира Вашата зеленчукова, плодова или овощна градина, както и типа култура, която искате да предпазите от градушки.

И не на последно място – доверете се на доказан производител с добра репутация, защото тази инвестиция си струва, само ако сте направили информиран избор.