Мрежите за засенчване на оранжерии намират широко приложение в селското стопанство и по-специално за отглеждането на различни земеделски култури. Ако до този момент не сте използвали подобен тип мрежа, може би вече се питате какво точно е нейното предназначение и какви са ползите от употребата ѝ. За да отговорим на тези въпроси, сме подготвили тази кратка и полезна статия, в която ще ви разкажем повече за тях и какви са техните предимства.

Мрежа за засенчване - приложения

Какво представлява и за какво използва засенчващата мрежа?

Мрежата за сянка е направена от сплетени във фина мрежа влакна. Те могат да бъдат от различни материали. На пазара преобладават предимно продукти, изработени от синтетични влакна като полиетилен. Причината е, че той е много устойчив на атмосферните влияния и не губи еластичността си. Още едно от предимствата на полиетилена е, че по него не се развиват гъбички, които могат да увредят реколтата.

Продуктите, които се предлагат, са с различна големина на отворите (степен за засенчване) и цвят, в зависимост от това за какво ще бъдат използвани.

Мрежите за засенчване на оранжерии са отлично решение, ако отглеждате посеви в район с горещ климат. Тяхното предназначение е да намаляват въздействието на прекомерно високите температури и силните UV лъчи от слънцето, като по този начин предпазят отглежданите растения от прегряване и пресушаване.

Много от зеленчуците, които виреят по нашите географски ширини, са перфектни за отглеждане в оранжерия със слънцезащитна мрежа. Такива са, например: домати, моркови, краставици, боб, картофи, зеле и др.

Какви са ползите от инсталирането на мрежа за сянка?

Ползите от инсталирането на засенчваща мрежа са наистина много. На първо място, разбира се, ще поставим факта, че те предпазват растенията от прегряване. Това е чудесен начин да съхраните и извлечете максимална продукция от реколтата си. Ограничаването на директната светлина, предотвратява бързото изсъхване на почвата. Това от своя страна води до значително намаляване разходите за вода, тъй като няма да ви се налага да поливате растенията толкова често.

Още едно от предимствата, което си заслужава да подчертаем – това е достъпната цена, на която се предлагат. Когато инвестирате, имайте предвид, че ако изберете продукт с високо качество, ще може да го използвате по-дълго. Така инвестицията ви ще се изплати напълно.

Инсталирането на мрежите също става лесно, процесът не е трудоемък и допълнителните материали, от които се нуждаете, могат да се намерят на достъпни цени.
Последно, но не и по важност, е и фактът, че тези мрежи могат да намерят и други практични приложения, за които ще ви разкажем по-подробно в следващите редове.

Други практични приложения

Мрежите за сянка могат да бъдат използвани също за покриване на кокошарник, ако отглеждате много животни и те са изложени на жаркото слънце. По същия начин, както с растенията, мрежата ще предпази животните от прегряване, ще им осигури жадуваната сянка и ще ги предпази от дехидратация. Съвсем спокойно може да го използвате и за покриване на обора.

Още една практична възможност е да ги използвате за покриване на оградата. За целта е необходимо да изберете засенчваща мрежа с високо ниво на засенчване (над 90%). Така ще може да скриете двора и къщата си от любопитните погледи на съседите. Особено подходящо е, ако имате басейн, например и искате да събирате слънчеви лъчи, без да бъдете обезпокоени.

Мрежите могат да бъдат използвани и за покриване на автомобили или друга селскостопанска техника. По този начин ще ги предпазите от надраскване, повреда, прах, мръсотия и др.

Как се монтира засенчваща мрежа?

Слънцезащитните мрежи не са трудни за монтиране. Това, което потребителите трябва да имат предвид е, че начинът на поставяне в голяма степен зависи от това за какво ще я използвате. Основното изискване е тя да се постави върху предварително изградена конструкция. Допълнителните материали, необходими за закрепването на мрежата към конструкцията не оскъпяват значително монтажа, тъй може лесно да ги откриете на достъпни цени.

Както сами може да се уверите, те са един полезен продукт с много приложения, от които може да се възползвате. В онлайн магазина на Skyprotect.bg ще откриете голямо разнообразие от различни модели, за да изберете този, който е най-подходящ за вашите нужди. Разгледайте нашите предложения!