как да подредим вътрешния двор

Без значение за какво ще използвате вътрешния си двор – градинарство, игра с децата, зона за релакс, място за барбекю и развлечения с приятели, или дори за всичко това на куп, важно е да поддържате двора добре организиран.

Липсата на организация ще направи мястото да изглежда хаотично и неподредено и ще ви лиши от комфорта и удоволствието, което това разкошно пространство има потенциала да ви донесе. За да имате красив и спретнат двор, в следващите редове ще ви издадем няколко практични и лесни за изпълнение съвета за това как да организираме вътрешния двор.

Разделете двора на зони

Един от основните принципи на организацията е всяко нещо да си има точно определено място. Преди обаче да се фокусирате върху дребните детайли, първо започнете с по-големите планове и преценете на какви зони да разделите двора, така че той да бъде максимално функционален. Помислете каква част ще превърнете в градина, къде ще е най-подходящото място за игра на децата, а също и къде да разположите барбекюто и градинските мебели, например.

Добре е отделните зони да не съвпадат – така всеки ще има своето спокойствие и пространство, когато ги ползва – децата ще играя на воля, вие ще поддържате градината, а когато дойде време за събиране с близки и приятели – ще имате определено за това място и организацията ще бъде много по-лесна.

Осигурете достатъчно сянка в местата за почивка

Ако изложението на дворът ви е такова, че постоянно е огрян от слънчева светлина, през лятото, когато температурите стават много високи, ще имате нужда от място, на което да се скриете от горещините. Един много практичен вариант, който ще ви помогне да допълните екстериора, е тента за градина. Освен, че са изключително стилни и модерни, тентите ще ви осигурят прохлада и ще ви помогнат да прекарвате време навън, дори когато е топло.

Skyprotect.bg предлага качествени тенти, направени от устойчиfree imagesви материали, които идеално ще паснат на всеки двор или градина.

Складирайте всичко необходимо за поддръжката на двора на едно място. От косенето на тревата, през поливането и саденето на растения – дворът ви определено се нуждае от редовна поддръжка, за да изглежда по най-добрия възможен начин. Затова са ви нужни както усилия, така и подходящите инструменти – косачка, маркуч или лейка, лопата и т.н.

За да ви бъде максимално лесно и удобно, опитайте се да складирате всички необходими инструменти и други пособия на едно място, което да бъдат лесно достъпно. Така няма да си намирате оправдания, когато дойде време да извършите някоя дейност в градината. Ако разполагате с малка барака на двора, това е най-добрият вариант. Тук важно е и да подредите всичко, така, че да си осигурите лесен достъп по всяко време.

Експериментирайте с “направи си сам” проекти

Вашият двор е перфектното място да експериментирате и творите, като едновременно с това създавате организация. В интернет може да откриете безкрайно вдъхновение за различни направи си сам проекти за двора и градината. В това число може да се включи декоративни елемент – като саксии, да си направите алпинеум или арка за рози.

Друга оригинална идея е да използвате стари мебели или налични материали, които да превърнете в места за сядане, приготвяне на храна и т.н. Това може да е един чудесен начин цялото семейство да се забавлява заедно!