красива градина

Ако разполагате с двор, независимо колко голям е той, вие сте истински късметлии, защото имате възможността да го превърнете в райско кътче. Красивата градина ще допълни визията на вашия имот, а освен това ще се превърне в любимо място за релакс на цялото семейство.

В случай, че сте планирали да се захванете с това амбициозно начинание през новата година, тази статия е точно за вас. В нея ще откриете полезни съвети и идеи за това как да създадете една красива и цветна градина:

Изберете подходящи растения

Растенията са най-съществената част от всяка градина, затова техният избор е от значение. Сред важните неща, които трябва да съобразите, когато избирате растения са почвата, достъп на слънчеви лъчи в градината, възможностите ви за поливане.

Открийте цветя и храсти, които са подходящи за отглеждане в условията, с които разполагате. Ако сте начинаещи градинари, добра идея е първоначално да се придържате към не толкова претенциозни за отглеждане растения и с времето да надградите.

Още един съвет е, да включите цъфтящи растения, тъй като те ще придадат повече свежест, цвят и красота на градината. Допълнете ги с многогодишни зелени растения, за да не се окаже градината ви пуста и празна, след като цветята прецъфтят.

Не забравяйте да се снабдите с необходимите инструменти

Често хората, които не са се занимавали с градинарство преди, подценяват необходимостта от инструментите за градината. В това число се включват лопати, гребла, садило, ножици за подрязване, маркучи и лейки за поливане и др. Добрата подготовка в случая е жизненоважна за успеха на вашето начинание. Съветваме ви да инвестирате в качествени и издръжливи инструменти, чиято устойчивост гарантира, че ще може да ги използвате дълго време.

Как да имаме красива градина

Отделете време да аранжирате

Подредената градина е красива градина. Преди да започнете да засаждате растенията, уверете се, че имате ясна идея кое къде искате да бъде. Ако разполагате с достатъчно време и желание, може да впрегнете въображението си в действие и да създадете различни форми, които ще направят двора ви още по-впечатляващ.

Отлична идея е използването на градинска мрежа, която ще допринесе още повече за красотата на проекта ви, ако сте решили да добавите декоративни камъни или друг тип естествена настилка около цветята.

Уверете се, че сте оставили достатъчно място за пътечки, така че достъпът до всяко растение да е лесен и безпроблемно да може да се грижите за него, да го поливате или подрязвате, когато това е необходимо.

Добавете градински мебели и декорация

След като сте създали това райско кътче, идва ред да му се наслаждавате ден след ден. Затова създайте си уют и удобство като добавите подходящите градински мебели. Уверете се, че има достатъчно място за цялото семейство, а също и за гостите ви, които с нетърпение ще очакват да видят вашата нова градина. Може да добавите барбекю или беседка, които ще направят семейните и приятелски събирания още по-приятни.

Финален щрих, който ще направи градината още по-свежа и красива са декорациите. Градински фигурки, цветни саксии, кошници и други са чудесен начин да добавите разнообразие. Тук може да включите и малките помощници, с които заедно да сътворите някой “направи си сам” проект за декорация.

Осигурете си уединение и сянка

Навярно не искате съседите или хората преминаващи по улицата да надничат във вашия двор. Практично решение, което си струва да опитате е монтирането на засенчваща мрежа. Така освен, че ще си осигурите приятна сянка и прохлада в горещите летни дни, ще ограничите любопитните погледи на съседите си. Добрата новина е, че всички тези предимства можете да получите на достъпна цена.