Независимо дали се грижи за голяма стопанство или малък двор, всеки земеделски производител ежедневно се бори с метеорологичните условия, за да опази отглежданата от него продукция. След непредвидимото лошо време обаче, още едно сериозно предизвикателство се оказват различните вредители, които пренасят болести или се хранят с отделните части на растителните култури.

Мрежа за птици

Използването на пестициди не гарантира пълна защита от вредителите. Тук на помощ идва едно доказано средство – мрежа против птици и насекоми. Какво е нейното предназначение, в кои случаи е подходящо монтирането ѝ и как се поставя са темите, на които ще обърнем внимание в следващите редове.

Какво представлява мрежата против птици?

Както се подразбира от името им, тези мрежи са създадени с цел да предпазят селскостопанските насаждения от увреждане, предизвикано от вредители като птици, насекоми и гризачи. Птиците обикновено се хранят с различни части на растенията, често и с плодовете, като нарушават тяхната цялост, предизвикват преждевременно гниене и развалят добрия търговски вид на продукцията, за чието отглеждане сте положили усилен труд.

Насекомите също са едни от сериозните вредители. Те се хранят с растенията, но някои от тях могат да бъдат причина за заразяването им с различни болести, които имат потенциала значително да намалят обема на продукцията ви и дори да унищожат изцяло посевите ви.

Другият често срещан проблем за растителните култури, това са гризачите. С подходящата и коректно поставена мрежа имате възможността да ограничите достъпа им до посадените растения и да ги предпазите.

Какви са предимствата на мрежите за защита от птици, насекоми и гризачи?

За да гарантират ефективността и дълготрайността на мрежата за птици, то производителите използват здрави и устойчиви материали. На пазара се предлагат разнообразни модели, но най- често те са направени от синтетичен материал – полиетилен, който се отличава с висока плътност и е устойчив на различни външни влияния, като дъжд, високи температури, ултравиолетови лъчи и др. Това гарантира, че ще може да ги използвате продължително време и ги превръща в една разумна и оправдана инвестиция за предпазване на растенията от вредители.

Още едно от големите предимства на мрежите против птици и насекоми е, че не пречи на развитието на растенията и плодовете и осигуряват нормалния им достъп до слънчева светлина и въздух. Те са подходящи за използване за различни видове зеленчуци, овощни растения, а също и за лозови насаждения. В допълнение мрежите не представляват опасност за самите птици. Като допълнително приложение, с тях могат да се покриват гаражи, хамбари, тераси и други помещения, за да предотвратите нежелано гнездене на птиците.

Кога е подходяща употребата им?

Няма земеделец, на който не му се е налагало да се справя с вредителите по растенията, за които вече споменахме. В този ред на мисли, употребата на този вид мрежи винаги е подходящо, без значение от това колко голяма е продукцията ви. Особено при млади овощни дръвчета или наскоро посадени култури, предпазването от гризачи, птици и насекоми е изключително важно, за да могат да се развият.

Как се монтира мрежа против птици?

Монтажът на подобна мрежа не изисква огромни усилия, но трябва да имате предвид, че особеностите могат да варират в зависимост от вида на растенията. Когато говорим за голяма площ с насаждения, е необходимо изграждането на специална конструкция от колове, върху, които да се закрепи мрежата. Обикновено те се поставят в редовете. Важно условие е всички растения да са покрити и добре защитени, тъй като иначе наличието на открити части може да обезсмисли поставянето на мрежата.