сенчестолюбиви цветя

Ако сте се заели със задачата да преобразите двора, като създадете красива и цветна градина, знаете колко време и усилия може да ви коства това. В допълнение, в даден момент ще ви се наложи да се сблъскате с един предизвикателен проблем, а именно какви растения да подберете за сенчестите части на вашия двор.

Голяма част от растенията за градина предпочитат да имат целодневен или поне частичен достъп до слънчева светлина. Това обаче не означава, че не може да намерите цветя, които ще виреят отлично на сянка. За да ви помогнем, с тази статия сме подбрали няколко интересни растения, които може да използвате, за да озелените сенчестите места в градината ви. Ето кои цветя виреят на сянка:

Хортензия

Ако сте почитатели на цъфтящите растения и искате градината ви да бъде пъстроцветна и ярка, хортензиите ще се превърнат във ваш фаворит. Добрата новина е, че те далеч не са почитатели на слънчевата светлина и трябва да бъдат засадени на място с достатъчно сянка. Още едно важно условие, когато избирате къде да ги засадите, е да оставите достатъчно свободно място около тях, за да се развиват необезпокоявано.

Предимство, което си струва да споменем е, че това красиво цвете ще откриете в множество и различни цветове – от изчистено бяло, през нежно розово, до деликатно синьо. Едрите му цветове се задържат дълго и ще красят градината ви през пролетния и летния сезон.

Фуксия

Още едно от растенията, което ще откриете в множество градини по нашите географски ширини, е фуксия. Известна в разговорния език и с името обичка, заради формата на цветовете ѝ. Като цяло, растението не е претенциозно и се отглежда лесно. Трябва да имате предвид, че за да цъфти е добре да бъде на шарена сянка. Ако няма никакъв достъп до слънчевите лъчи, ще се образуват много листа, но цветовете ще са малко. Също така, добре е да бъдете умерени с поливането и да го правите само когато растението има нужда.

Импациенс

Със сигурност сте виждали това цвете, макар и името му да ви звучи малко нетипично. Ако не сте експерти в областта на ботаниката, много вероятно е да познавате това растение с разговорното му наименование – циганче. Характерни за него са пъстрите му цветове, които ще внесат настроение и свежест във всяка градина. Циганчето е от видовете, които растат еднакво добре както в дома ви, така и в градината. Не изисква някакви специални грижи, освен редовно поливане, което го прави подходящо за отглеждане и от начинаещи градинари.

Как да предпазим цветята от жаркото слънце?

В горещите дни, силните UV лъчи могат да имат негативни влияние върху голяма част от растенията в двора ви, като предизвикат загуба на влага или да причинят изсъхване. За да ги предпазите, отличен вариант са мрежите за сянка, които намират широко приложение в отглеждането на градински и селскостопански растения. Повече за тяхното приложение може да намерите тук.
Skyprotect.bg предлага висококачествени и устойчиви на външните влияния мрежи за сянка, които ще ви помогнат да превърнете вашата градина в райско кътче, на което да се наслаждавате ден след ден. Разгледайте нашите атрактивни предложения и изберете засенчваща мрежа на атрактивна цена.