кои зеленчуци виреят на сянка

В една от предишните статии в блога на Skyprotect вече ви разказахме кои цветя виреят на сянка. Днес решихме да продължим тази тема, като този път обърнем внимание на кои зеленчуци виреят на сянка. 

Опитните градинари знаят, че голяма част от зеленчуците, като например домати, пъпеши и пипер, обичат слънчевата светлина.Те предпочитат да са огрени от слънцето колкото се може по-дълго през деня. Това се отразява положително и на обема на продукцията, която дават. 

Но ако вашият двор разполага с ограничено количество слънчева светлина, това не означава, че трябва да се откажете от намеренията ви за зеленчукова градина. Вместо това, трябва внимателно да изберете тези зеленчуци, които растат добре и на сянка. 

За да ви помогнем, в следващите редове ще ви дадем примери за зеленчуци, които може безпроблемно да отглеждате в сенчест двор. Вижте кои са те:

Кои зеленчуци виреят на сянка?

Преди да започнем с изреждането на конкретни примери, ето някои общи правила, които трябва да имате предвид, когато избирате какви зеленчуци в коя част на градината си да засадите.

Зеленчуците, които се образуват от цвят – като краставици, тикви и домати, са най-малко толерантни към отглеждането на сянка. Както споменахме по-горе те обичат да са на слънце и е добре да ги посадите на най-слънчевото място в двора ви.

Кореноплодните зеленчуци могат да растат добре на частично засенчени места. Все пак е препоръчително поне през една част от деня да имат достъп до слънчева светлина. 

Листните зеленчуци са най-толерантните видове зеленчуци, които растат на сянка. Всъщност отглеждането на тези растения на сянка, докато температурите навън се повишават, ще им помогне да се задържат свежи за по-дълго. Засадете тези култури в зони, които са умерено засенчени през част от деня или получават филтрирана слънчева светлина през целия ден.

Ето и някои конкретни видове зеленчуци, които може да посадите в сенчест двор:

 • Цвекло
 • Репички
 • Зеле
 • Карфиол
 • Моркови
 • Чесън
 • Праз
 • Маруля
 • Грах
 • Картофи
 • Спанак

Този списък съвсем не е изчерпателен. Въпреки това, дава добра представа за множеството различни зеленчуци, които може да засадите на местата в двора ви, които са предимно сенчести. Така ще имате вкусни и свежи зеленчуци, с които може да приготвяте здравословни и вкусни ястия за цялото семейство. 

Как мрежите за сянка могат да са полезни?

В случай, че искате да отглеждате подобен тип растения, които виреят по-добре на сянка, но имате слънчев двор и температурите са постоянно високи през летния сезон, добра идея е използването на мрежи за сянка. Те ще предпазят растенията ви от жаркото слънце и ще помогнат да се запази влагата в почвата, намалявайки интервалите на поливане. Това ще ви спести значителни усилия, а също така и разходи. В този ред на мисли, мрежите за сянка са инвестиция която ще ви се изплати напълно.

Много градинари и земеделски производители, които не са използвали мрежи за засенчване преди имат притеснение относно сложността на монтажа им. Бързаме да ви успокоим, че този процес далеч не е сложен, а в една от статиите ни в блога вече сме обръщали внимание на това как се монтира засенчваща мрежа. Ако и вие имате нужда от подобно решение за вашия двор – поръчайте на изгодна цена  засенчваща мрежа от Skyprotect!