мрежа против градушка

Лятото е тук, а заедно с него и жарките слънчеви лъчи и градушките. Градината е готова, цветята са засадени и цъфтят, а за нас е време да се погрижим за сигурността и защитата на растенията.

Мрежата против градушка е най-важния елемент от цялостната защита против градушка и не трябва да се прави компромис с нея. Тя понася първоначалното натоварване от ледените късове и от нея зависи дали вашата защита ще бъде ефективна или не. Мрежата против градушка има редица предимства.

Кои са петте причини, по които да я изберем? 

растение

  1. Тя защитава растенията, като ги предпазва както от ледените късове, така и от жаркото слънце през останалото време.
  2. Мрежата против градушка е устойчива и здрава, което позволява многократното й използване, без трудоемка поддръжка.
  3. Мрежите са с дълъг експлоатационен срок и не е необходимо всяка година да закупувате нова мрежа за летния сезон. 
  4. Мрежите против градушка са на доста достъпна цена, особено ако съпоставим разходите по закупуване на мрежата с всички евентуални унищожителни за продукцията ни последствия от жегите и градушките.
  5. Мрежата против градушка е изключително лесна за инсталация и човек може да я постави в градината си буквално сам, без чужда помощ.

Ето и още малко информация и препоръки да това какво още да знаете за мрежите против градушка, ако вече сте решили, че ще си закупите такава:

  • Засенчващ ефект

Засенчващият ефект на мрежите пък зависи от две неща – гъстотата на плетката и цвета на мрежата. При увеличаване на гъстотата на плетката увеличаваме съответно и засенчващия процент. При черните мрежи имаме по-висок засенчващ процент в сравнение с белите или сивите мрежи (комбинация между бели и черни влакна). Засенчващият ефект може да варира от 8% за бяла мрежа 45 гр/кв.м. до 20-22% при черна мрежа, 63гр/кв.м. Тук идва ролята на агронома да прецени според културата и региона в който се отглежда, какъв тип мрежа да избере. В по-южните райони се изисква по-висок процент сянка и съответно при череши, малини и др. податливи на слънчев пригор култури е необходим по-висок процент сянка.

жена в оранжерия

Различните проценти на засенчване определят и предназначението на защитната мрежа:

  • 45% – тази опция се използва най-често за топлолюбиви растения, като краставиците. Зеленчуците отдолу да изсъхнат, но също така ще получат необходимото количество слънчева светлина.
  • 60% и 70% е много добра опция за покриване на разсад от домати. Това е универсално решение и е идеално за култури, които изискват умерено количество слънчева светлина.
  • 80% и  85% вече имат приложение и извън земеделието – те са чудесни за засенчване на автомобил от слънцето и също така се използват за създаване на огради. Тази мрежа има плътна структура и е идеална също за изработване на беседки и сенници за плажа.
  • 95% е най-плътният модел, който осигурява максимална слънцезащита и също не е подходящ за целите на земеделските стопани.

Мрежата за засенчване е в състояние да намали значително температурата и да предпази растенията от жарките слънчевите, създавайки им максимално комфортна среда за развитие.

За да изберете мрежа от този тип, трябва да сте наясно с тези 3 параметъра – ширина, дължина и процент засенчване. Можете да я монтирате на рамка, изработена от тръби или греди.

Благодарение на фабричните дупки по краищата, не е необходимо да купувате скоби, а просто използвайте тел или канап.

Благодарение на подобно предпазно средство като мрежата против градушка, няма за какво да се тревожите, когато върху посевите ви се изсипе ледената вода. Практичната мрежа против градушка е изработена така, че да осигурява защита дори и от дребните ледени топчета. Те ще останат на повърхността на мрежата, а след спирането на градушката просто ще се разтопят и ще осигурят на растенията живителна влага.