как да предпазим растенията от слънце

Топлите месеци предстоят, а ние вече сме настроени за хубавото време. С лятото пристигат и жегите, които не вредят само на нас, но често унищожават растенията и свежия вид на цветята. Без значение колко горещо е лятото обаче има някои прости съвети, които можете да следвате в борбата с топлината и пораженията й върху вашите растения.

ГРИЖА ЗА ПОЧВАТА

почва

Най-често срещаните зеленчукови култури, храстите и някои цветя могат да издържат на периодични топлинни вълни, без да губят жизненост. Въпреки това, плитко засадените растения без силна коренова система, както и плитките повърхностни корени дори на по-големите представители, не могат да издържат на стреса на екстремната топлина. Тя изсушава и втвърдява почвата на повърхността, а корените изсъхват. Растението бавно започва да загива. Обърнете внимание на състоянието на почвата, като чрез обогатяване и разрохкване на повърхностните й слоеве, можете да компенсирате въздействието на топлината през предстоящите месеци.

ЗАСЕНЧВАЩА МРЕЖА

Засенчващата мрежа предлага защита от слънцето за градинските растения. Варира  в различни размери, процент на засенчване и дори цвят. Засенчването се отнасят до степента на блокиране на слънчевата светлина и може да варира от 25% – 90%. Чувствителните растения изискват поне 50 – 60% засенчване, някои култури могат да се задоволят и с по-малко.

Важно е да внимавате как ще позиционирате засенчващата мрежа. Важно е тя да  блокира слънчевата светлина, но да намалява аерацията. Растенията не трябва да бъдат задушени в сянката. Ето и как се монтира засенчващата мрежа. Обикновено тя се позиционира само от едната страна или централно. За слънчевите лъчи това е достатъчно препятствие, а вашите растения не са ограничени в своето нормално развитие. Имайте предвид, че структурата на платното на мрежата издържа на вятър и няма опасност да нарани механично културите в градината.

МУЛЧ

Мулчът действа ефективно както срещу силното слънце, така и срещу по-ветровитото време. Мулчирането на повърхностния слой на почвата, около растението, предпазва почвата от прякото излагане на слънце, като я държи влажна на повърхността. Мулчът също така намалява изпаряването на водата от почвата, а това намалява и необходимостта от поливане.

Има много различни материали за мулчиране, които градинарите могат да използват. По време на топлото и слънчево време, светло оцветеният мулч ще отразява слънчевата светлина и ще спомогне за поддържането на постоянни почвени условия. Най-често мулчирането е посредством подходяща за целта трева.

ПОЛИВАНЕ

поливане

Поливането трябва да бъде рано сутрин. Топлината може бързо да изсуши почвата и да дехидратира плитките корени. Водата също така се губи чрез листата в горещото време, така че вашите растения ще се нуждаят от цялостно поливане. Това трябва да се направи рано сутрин, особено ако използвате маркуч за поливката, тъй като голяма част от използваната вода губи във въздуха и се изпарява в горещите части на деня.

Поливането сутрин също така предотвратява варирането на температурата в самото растение. Водата е студена или хладка и ако растението вече е изложено на силните слънчеви лъчи, водата за него се оказва всъщност стресов фактор. В най-топлите дни, някои растения може да имат нужда от второ поливане за деня, като то се осъществява след скриване на слънцето.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РАСТЕНИЯТА

разпеделение

Топлото време е най-голямо изпитание за младите растения. Тяхната коренова система е плитка и по-податлива на изсушаване. За тези растения създайте и алтернативно засенчване. Това може да стане чрез използването на прикритие от по-големите и здрави растения. От друга страна, младите видове също имат нужда от слънчеви лъчи, така че е хубаво да съобразите до кои растения ще ги поставите. Оптималният вариант е да са на сянка докато заякнат, а след това голямото растение да се извади, така че вече заякналото да получи повече светлина и слънце.

С тези съвети можете спокойно да очаквате горещите летни дни. Когато времето е хубаво и настроението е хубаво, а градината ще ви носи още една дневна доза щастие… всеки ден.