вредители по растенията

Няма по – хубаво нещо от това да имаш градина и да отглеждаш свои плодове и зеленчуци, да се радваш на плодовете на труда си. Но докато берете или събирате от продукцията и откриете издайнически следи от нахапани листа или плодове, или изровени корени, най-вероятно градината е нападната от вредители. Разбира се, първото нещо, което може да направите е да вземете мерки веднага, но понякога това може да се късно.

Ето кои са най-често срещаните вредители и как да се справим с тях:

Листни въшки

Листни въшки

Съществуват няколко вида листни въшки и всички те нападат и унищожават годни за консумация декоративни растения като пробиват стъблата на растенията и пият сока, който е богат на хранителни вещества. Това води до образуването на т.нар. медена роса, върху която се развива черна плесен. Резултатът от нападнатите от листни въшки растения е забавен растеж, къдрене и пожълтяване на листата.

Зелева нощенка  

Тези малки насекоми са много малки, но опасни и способни да унищожат цели растения. Те ядат листа от зеленчукови растения, образувайки големи, неправилни дупки, често по средната жилка. Когато се хранят със зеле, тези червеи пробиват директно главата. Техните екскременти се състоят от зеленикаво-кафяви гранули. След две до три седмици хранене, ларвите се превръщат в какавида и се прикрепват към стъблата с копринена нишка. Ако се хване на време унищожаването на гъсениците не е трудно.

Колорадски бръмбар

колорадски бръмбър

Познат като враг на картофените насаждения, колорадски бръмбар е сред най-често срещаните неприятели и е способен да унищожи цялата реколта, ако не се вземат навременни мерки за борба с него.

Той се появява обикновено през пролетта и изгризва листата на растенията, а понякога и стъблата.

Доматен миниращ молец

Доматеният миниращ молец е вредител по доматите. Гъсеницата му напада листата, стъблата и се впива в плода, причинявайки значителни загуби, като щетите могат да достигнат 100%.

Освен по доматите, миниращият молец напада патладжана, пипера и картофите.

Развитието на неприятеля спира при температура между 6 и 9°С, а през зимата не може да вирее.

Къртица

Тези малки животинки изглеждат мили, но са способно да унищожат цели градини. Къртицата прокопава дупки под земята, а благодарение на лопатовидната форма на предните крайници и на здравите й нокти, тя се движи бързо под повърхността на почвата, като копае дълги проходи.

Борбата с къртицата може да бъде дълга и упорита. Всеки стопанин има свои методи – от разравяне на къртичината, през засаждане на растения, които дразнят къртиците, до заливане на дупките с вода.

Когато някой от тези вредители нападне градината, обикновено първите методи на стопаните са да посегнат към пестициди и инсектициди. Факт е, че те често се смятат за най-ефективното решение за справяне с нападателите по градината, но наред с това се пренасят и в самите култури.

Затова още на фаза планиране на градината е добре да помислите за използването на мрежи против насекоми и птици.

Мрежите ще спрат навлизането на насекоми, гризачи и птици в оранжериите и ще защитят продукцията. Тези съоръжения се предлагат в различни размери, цветове и плътност, и са устойчиви на външни влияния като вятър, сняг, дъжд или градушка, което дава допълнителна защита за културите.

Защитни мрежи против птици и насекоми са лесни за монтаж и не са необходими специални умения или специфична техника, за да бъдат изградени. Това, което трябва да знаете, че инвестицията в такива е гаранция, че всички усилия по задене, грижа и отглеждане на продукцията, няма да отидат на вятъра.