засждане на домати в оранжерия

Доматите са една от най-често отглежданите култури у нас и ще ги откриете в почти всеки двор. Техният приятен вкус ги е превърнал в постоянен спътник на трапезата, като част от различни рецепти. Но за да се радвате на обилна реколтата всяка година, има различни специфики, с които трябва да се съобразите, ако отглеждате тези растения. 

В тази статия сме обобщили някои важни съвети относно засаждането, поливането и грижата за домати в оранжерия. 

Засаждане на домати

Правилното засаждане на растенията е от ключово значение, за да се радвате на изобилна реколта. Един от най-важните фактори в това отношение е на какво разстояние да засадим доматите в оранжерията. Някои начинаещи градинари са склонни да подценяват значението на разстоянията и садят но око, но това не е препоръчително. 

Имайте предвид, че ако растенията са засадени много близо едно до друго, те взаимно ще се засенчват, което оказва негативен ефект върху нормалното развитие на стъблата и плодовете. Също така, растенията с добре развита коренова система поглъщат много от хранителните вещества и това пречи на развитието на съседните растения. 

засаждане на домати

Не на последно място, при доматите засадени на гъсто е много по-лесно да се разпространят различни гъбични и други типове заболявания. Вероятно тези аргументи ще ви убедят, че трябва да се спазват основните модели и препоръчителните разстояния за засаждане на домати в оранжерия. А ето и какви са те: 

Стандартното засаждане се препоръчва, ако доматите са ранни. При него разстоянието между отделните лехи е около 70 см, а между самите растения – около 50 см. 

Друг възможен метод е т.нар. двуредова лента. При него растенията се засаждат на два реда с разстояние от 50 см. 

Третият метод е в комбинация. Той е препоръчителен, когато се засаждат заедно в една оранжерия домати от различни сортове и с различна височина. В този случай определящите домати се поставят близо до стените  на оранжерията (с разстояние от 40 см помежду им). 

Поливане

Поливането също е от важно значение при отглеждането на доматите. В началото е добре растенията да се поливат на по-редки интервали, но обилно. Когато започнат да се появяват първите плодове, препоръчително е поливането за зачести. 

Внимавайте обаче да не преполеете растенията, тъй като това увеличава възможността за развитие на гъбични заболявания и може да окаже негативно влияние върху вкусовите качества на произведените домати. Препоръчително е поливането да става рано сутрин. 

Доматите са растения, които обичат слънчева светлина. Въпреки това, ако ги отглеждате в райони с много топъл и сух климат, жаркото слънце би малко да прегори листата и дори да унищожи растенията. 

поливане на домати

Затова в такъв случай е подходящо да се използват мрежи за засенчване на оранжерия. Те са достъпна опция, която ще предпази доматите от прегряване и едновременно с това ще позволи да запазите оптимални нива на влага в почвата, за да си спестите честото поливане. 

Вижте ползите на засенчващите мрежи, предлагани от Скай Протект и се уверете в сами в предимствата, които те могат да ви осигурят. Ако имате притеснения относно монтажа им, ще ви успокоим, че процесът не е сложен. В нашия блог вече сме ви споделяли как се монтира засенчваща мрежа, така че да ви улесним в този процес.